Lapuran Wira Perkasa

Kami dari Wira Perkasa Malaysia memandang serius dan berat laporan dari Akhbar Utusan Malaysia yg mendedahkan ikrar paderi dari seluruh negara utk menjadikan Kristian sbg agama rasmi dan perdana menteri dr agama kristian
Kami juga memandang serius senario2 sejak kebelakangan ini yg kerap menguji perlembagaan negara dan sensitiviti umat Islam semuanya atas alasan Artikel 10(kebebasan bersuara), Artikel 11(kebebasan beragama) dan Artkel 12 (kebebasan mendapatkan pendidikan)
Provokasi dan pelanggaran berterusan terhadap perasaan dan sensitiviti umat Islam ini akan mencetuskan ketegangan dan akan mengundang reaksi drpd kelompok Islam yang mungkin sukar dikawal dan dibendung oleh sesiapa.
Mereka2 ini perlu faham dan menerima hakikat Islam ini bukan agama rasmi, Islam ini agama persekutuan dan mustahil utk ditukar. Dan ia diletakkan didalam kedudukannya yg tersendiri, tertinggi, teristimewa dan dilindungi didalam perlembagaan, undang2, raja2 melayu, para pemerintah dan umatnya.
Kedua kesemua artikel2 ini perlu dibaca bersama dan bukan berasingan yg akan membawa kepada perkara2 yg tidak boleh disentuh dan dipertikai didalam perlembagaan Iaitu Islam sbg agama persekutuan, hak2 org melayu, bahasa melayu dan raja2 melayu.
Dengan ini kami menggesa pihak berwajib dan menyiasat kesahihan berita berkenaan dan jika didapati benar tindakan yang sewajarnya perlu diambil. Dan kami mahu juga agar kelompok2 ini menghormati persefahaman yg ada dikalangan penganut2 agama berdasarkan perlembagaan negara, undang2 dan keputusan2 rasmi termasuklah Artikel 3(1), 11(4) dan enakmen2nya. (Lapuran Polis oleh Wira Perkasa Malaysia)
Irwan Fahmi Ideris

Comments

Popular posts from this blog

KRONOLOGI KONFRONTASI 1963-1965 INDONESIA TERHADAP MALAYSIA YANG PERLU ANDA KETAHUI.

CAKAP TAK SERUPA BIKIN

Kerajaan juga perlu memainkan peranan penting