Antara sebab Ambiga layak digelar Dajal

14 TUNTUTAN IFC

1-Anak yang dilahirkan oleh ibu bapa islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang islam.

2-Orang bukan Islam yang memeluk islam hendaklah diberi kebebasan keluar dari islam tanpa dikenakan tindakan undang-undang.

3-Kes orang islam yang keluar dari agamanya hendaklah dikendalikan oleh mahkamah sivil.

4-Perkataan Islam tidak perlu dicatatkan dalam mykad seorang muslim.

5-Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki memeluk agama Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orangg Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan apa-apa tindakan undang-undang.

6-Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk agama Islam tidak patut diberikan hak jagaan anak.

7- Orang-orang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seseorang yang memeluk Islam hendaklah diberi hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.

8- Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadah orang bukan Islam sebagimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.

9- Orang-orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.

10-Bible dalam bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.

11- Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar disemua sekolah.

12- Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahas ibunda masing-masing.

13- Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnyadigunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.

14- Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

Mereka menuntut IFC ditubuhkan kononnya untuk kesamarataan antara agama. Ada yang menyebutnya Majlis perundangan Agama dan pelbagai lagi . Hal ini berlaku telah lama tetapi hendaklah kita ketahui mengapa IFC sebenarnya tidaklah memperjuangkan hak-hak agama. IFC (Interfaith Commission) yang nama asalnya ialah IRC – Inter Religious Council (IRC) adalah sebuah suruhanjaya yang dicadangkan penubuhannya seperti sebuah badan berkanun yang mempunyai kuasa undang-undang yang mampu untuk merubah ajaran agama Islam .

Dari pemerhatian kita,dapatlah kita simpulkan bahawa mereka yang ingin menubuhkan IFC tidak lebih hanyalah menunjukkan kelemahan dan kepincangan dalam kepercayaan mereka terhadap agama mereka sendiri.Jika mereka percaya pada agama-agama mereka, mengapa mereka perlu Suruhanjaya menentukan ajaran agama orang lain? Ini menampakkan tiada kekuatan didalam agama mereka itu sendiri dalam menghadapi perubahan dari zaman ke zaman atau mungkinkah agama itu sendiri belum lengkap sehingga memerlukan Suruhanjaya ditubuhkan untuk melindungi agama-agama tersebut ? Dan ini adalah peringatan kepada orang-orang kafir.

Katakanlah (wahai Muhammad): “Hai orang-orang kafir!Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah.Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah.Dan aku tidak akan beribadat cara kamu beribadat.Dan kamu pula tidak mahu beribadat cara aku beribadat.Bagi kamu ugama kamu, dan bagiku ugamaku” Quran 109:1 – 109-6

Comments

Popular posts from this blog

KRONOLOGI KONFRONTASI 1963-1965 INDONESIA TERHADAP MALAYSIA YANG PERLU ANDA KETAHUI.

CAKAP TAK SERUPA BIKIN

Kerajaan juga perlu memainkan peranan penting