Berani Sesama Bangsa Sendiri

Kepimpinan Wira Perkasa M'sia menggesa supaya DBKL / Datuk Bandar Kuala Lumpur berbincang dengan penduduk Kg Cuabadak. Sememangnya ianya penempatan haram dan pampasan juga telah diberi. Berkemungkinan tidak mencukupi. Boleh bawak berbincang dengan penduduk untuk menyesaikan masalah. Sedangkan syarikat yang ingin membangunkan tempat ini begitu sombong dan angkuh, syarikat ini ada menyatakan bahawa projek projeknya diluar negara begitu banyak.

Ini juga antara salah satu akibat kerajaan tidak mengawal harga rumah. Sehingga duhalau oleh bangsa sendiri. Harga rumah di bandar bandar amat tinggi sehingga ramai Melayu tidak mampu memilikinya. Ini adalah tanggungjawab kerajaan kerana kebanyakan tanah-tanah adalah tanah kurnia daripada kerajaan kepada pemaju pemaju. Ini juga antara sebab sebab kerajaan sedia ada sudah mula ditolak oleh rakyat. Kerana kerakusan pihak-pihak tertentu yang mana mengadai bangsa nya sendiri. Tidak dinafikan penempatan di kawasan ini adalah penempatan haram, dan adakah ini haram disisi ALLAH?

 Jika ingin melaksanakan undang-undang biar adil, Halau juga peniaga-peniaga yang membuka meja-meja di tepi-tepi jalan Ah Lor kerana mereka pn membuka meja makan secara haram dan menggangu lalu lintas. Undang-undang hendaklah dijaga dan dalam masa yang sama tiada sesiapa yg dikecualikan.

Jangan sekadar berani sesama bangsa sendiri.


Irwan Fahmi Ideris

Comments

Popular posts from this blog

KRONOLOGI KONFRONTASI 1963-1965 INDONESIA TERHADAP MALAYSIA YANG PERLU ANDA KETAHUI.

CAKAP TAK SERUPA BIKIN

Kerajaan juga perlu memainkan peranan penting